Activiteiten
De vereniging leent zich verder om eigen dingen te organiseren. Stel: je wilt met anderen voetballen, schaken, zeilen, reizen, zingen, lezen of wat al niet meer: er zijn altijd wel mensen te vinden die mee willen doen. Dit wordt dan ook vol enthousiasme gedaan! Hieronder een aantal vast georganiseerde activiteiten die met zekere regelmaat plaatsvinden.
Vergaderingen
Halfjaarthema
Twee keer per jaar wordt er een halfjaarthema georganiseerd; dit thema wordt uitgewerkt in een aantal lezingen. De afgelopen jaren waren het onderwerpen als:
- Doe normaal!
- Geluk
- Schoonheid
- Gerechtigheid
- Godsbeelden: wie is mijn God?
- Tijdsbesteding
- Ik & wij
- Vrijheid
- Tijdgeest
- Drang nach Osten, Ex oriente Lux & Made in China
- Godsverduistering
De halfjaarthema’s zijn vooral bedoeld om een bepaald onderwerp echt goed uit te diepen. Dat levert bijzonder interessante lezingen en gesprekken op; we horen vernieuwende inzichten en ontvangen levenswijsheid uit de ervaring van de lector.
Een lezing is opgezet als een vergadering: het bestuur zit achter de tafel en leidt de vergadering. Al snel volgt het punt ‘lezing’ en na de pauze de ‘discussieronde’. De lezingen verschillen met andere vergaderingen doordat ze een open karakter hebben, dat betekent dat ieder die interesse heeft welkom is. Kom dus gerust een keer langs! Na de lezing is er doorgaans een themaborrel in een dispuuthuis.
Huishoudelijke vergadering
Een paar keer in het jaar begint op donderdag om 19.30u de Huishoudelijke Vergadering ofwel de HV. Tijdens deze formele bijeenkomst vergaderen we over het reilen en zeilen van de vereniging, afgewisseld door studentikoze onderwerpen en ludieke moties. Of je tot 5:00 uur blijft ligt aan jezelf maar het is hoe dan ook gezellig en nuttig.
Kringen
Bijbelkring
Om de twee of drie weken kom je in vast verband bij elkaar voor een Bijbelkring. Op deze kring verdiep je je met een groepje van zes tot acht personen een jaar in een Bijbelboek. De avond begint met een gezamenlijke maaltijd bij een van de leden thuis. We zingen, bidden en bestuderen we samen de Schrift om de levende God te leren kennen en het geloof te verdiepen. Met je kring bespreek je waar je tegenaan loopt en wat je kunt leren uit het behandelde Bijbelgedeelte. Ook wordt er altijd met en voor elkaar gebeden. Door de open gesprekken met elkaar bouw je met je kringgenoten een hechte band op.
We kringen dit jaar elke twee weken over een gedeelte uit Romeinen. Dat is wat ik zo tof vind aan onze vereniging. Midden in deze onchristelijke studentenwereld is onze vereniging een plek waar ik op adem kom, vrienden maak en onwijs veel leer. Mijn geloof groeit en ik als persoon ook. Onze gezamenlijke christelijke (reformatorische) achtergrond maakt dat we dieper gaan en verder komen.
Studiekring
Op een studiekring bestudeer je een heel of half jaar lang een bepaald onderwerp, waar je meer van wilt weten. Tijdens de kringavonden diep je dit onderwerp verder uit. De onderwerpen die bestudeerd worden variëren van apologetiek, ethiek tot cultuur, van Calvijn tot Kierkegaard. Een studiekring kan een halfjaar duren (de halfjaarstudiekringen) of een heel jaar (heeljaarstudiekringen) Door studiekringen wordt je blikveld verbreed en vorm je als toekomstig christen-academicus een visie op het onderwerp en zo ook op de wereld.
Dit jaar zijn er de volgende studiekringen:
- Charles Taylor
- Moderne Theologie
- Tim Keller
- Geloof en Wetenschap
- Psychologie
- Mythologie
- C.S. Lewis
- Kierkegaard
Wat ik nog meer mooi vind aan JC zijn de Bijbel- en studiekringen. Deze zorgen er voor dat je met een kleine groep mensen over diverse onderwerpen van gedachten kan wisselen en van elkaar kunt leren. Juist door de kleinschaligheid kom je er achter waarom anderen een bepaalde opvatting hebben en is het waardevol om te kijken wat je daar zelf mee kan.
Gebedsgroepjes
Als je wilt kun je ook in een gebedsgroepje deelnemen. Deze groepjes bestaan uit drie personen, die geregeld bij elkaar komen om met en voor elkaar te bidden.
Maaltijden
Om de drie à vier weken hebben we een gezamenlijke maaltijd waarbij het hele dispuut bij elkaar komt om te eten, voorafgaand aan een Bijbelkring. De maaltijd vult de maag weer en geeft de kookploeg, leden van een van de Bijbelkringen, de gelegenheid om hun kooktalent tentoon te spreiden door het bereiden van een driegangenmenu. Daarnaast mag de kookploeg ook hun creativiteit laten zien door elke gang van een vermakelijke presentatie te voorzien. Maar het draait natuurlijk om het gesprek dat plaatsvindt tijdens de maaltijd en de gezelligheid die heerst aan tafel.
De gesprekken die aan tafel gevoerd worden gaan over uiteenlopende onderwerpen zoals: hoe wij over crematie moeten denken, over de vraag of Miloševic tijdens zijn berechting niet beter in een gepantserd olievat vervoerd had kunnen worden. Deze twee voorbeelden illustreren hoe de gesprekken variëren van serieus tot het bedenken van rare plannen gewoon omdat het kan. Tijdens maaltijden is er ook altijd ruimte voor ludieke acties zoals hoofd kaalscheren of iemand in de gracht laten zwemmen. Kortom, het is een levendige maaltijd met voor ieder wat wils!
Borrels
Na lezingen, op weekenden en bij speciale gelegenheden is er een verenigingsborrel in een van de dispuuthuizen. Op zo’n borrel gebeurt van alles en nog veel meer. In de ene kamer wordt het idee geboren om op reis te gaan naar IJsland; een kamer verderop is men aan het boogschieten. Weer ergens anders wordt verwoed gekaart en de frituurpan draait overuren.
Sinds een aantal jaar is het de gewoonte om de borrels die in dispuuthuizen worden gehouden van een thema te voorzien. Aan het einde van het jaar wordt er een bokaal, de BOB-bokaal, uitgereikt aan het huis wat het beste een thema heeft neergezet. Thema’s die al voorbij kwamen zijn:
- Gelukkig nieuwHaar borrel
- Wakker bier borrel
- Pillsong United borrel
- Middeleeuwen borrel
- Mondriaan borrel
DoBo’s
Sinds dit jaar wordt eens in de twee weken op donderdagavond een borrel georganiseerd. Deze borrel vindt plaats in de kelder van de Koornbeurs. Deze borrels kennen een informeel karakter en hebben tot doel de amicitia te vieren.
Dies Natalis
Onze vereniging wordt elk jaar een jaartje ouder en dit wordt ook elk jaar weer gevierd tijdens de Dies Natalis (letterlijk de geboortedag). Om de verjaardag op de juiste manier te vieren, wordt er een hele feestweek georganiseerd met allerlei festiviteiten zoals borrels, een gala en een receptie waar het bestuur gefeliciteerd kan worden met de verjaardag.
Tijdens een lustrum wordt de feestweek extra groots aangepakt en worden er nog meer activiteiten georganiseerd, zoals een verenigingsontbijt, concerten, et cetera.
Reis & weekenden
Buitenlandse reis
Om het jaar gaan we met het dispuut op reis. Dit gebeurt meestal in de zomervakantie en is puur genieten. Het staat ieder lid uiteraard vrij om dan mee te gaan. Zo’n reis is vaak een bezoek aan een stad (Barcelona, Wenen) of meer een rondreis (Zuid-Noorwegen, Noord-Roemenië, Balkan). Het spreekt voor zich dat zulke tochten onvergetelijk zijn. We bezoeken historische plaatsen, maken barre tochten, genieten van een sterrenhemel, drinken een biertje bij het kampvuur en spreken daar over door tot de zon weer in het Oosten daagt.
Weekenden
Elk jaar zijn er twee verenigingsweekenden: het voorjaarsweekend en het najaarsweekend. De twee weekenden verschillen qua opzet niet zo heel erg van elkaar. Het najaarsweekend is echter vooral bedoeld voor de eerstejaars. Tijdens het weekend is er volop tijd om de vereniging te leren kennen.
Tijdens de halfjaarlijkse weekenden gaan we met z’n allen naar een oord ergens in het land. Daar worden een of twee lezingen gehouden rondom het weekendthema. Daarnaast wordt er gesport, gegeten, spelletjes gedaan, gezongen, gelachen, gelezen en geborreld tot in de kleine uurtjes. Op zondag wonen we samen tweemaal een dienst bij in een van de lokale kerken.
Daarnaast is er het zogenaamde ‘Weekendje Delft’, waarbij we lekker in het vertrouwde Delft blijven. Heel relaxed en gezellig dus. Je kunt namelijk spontaan besluiten om met een groep naar een concert in De Doelen te gaan, of te gaan schaatsen in de Uithof. Verder zijn er veelal dezelfde activiteiten als op een gewoon verenigingsweekend.
Externe activiteiten
Landelijke activiteiten
Johannes Calvijn is aangesloten bij de landelijke vereniging C.S.F.R. De landelijke vereniging organiseert jaarlijks ook verschillende activiteiten, waarbij je studenten uit andere steden kunt ontmoeten. Zo is er elk jaar een muziekdag en een sportdag waarbij de verschillende disputen tegen elkaar strijden voor de hoofdprijs. Ook zijn er verschillende conferenties, zoals de winterconferentie (WiCo), de paasconferentie (PaCo) en de zomerconferentie (ZoCo).
Broederactiviteiten
Johannes Calvijn is niet de enige christelijke studentenvereniging in Delft. Er zijn er meer, namelijk C.S.R., VGSD en de Navigators Delft. Wij verschillen van de andere verenigingen doordat wij onder andere huisborrels hebben. Daar houden wij ervan om uitgebreid te discussiëren over diverse onderwerpen. Het is dus net wat kleinschaliger, waardoor iedereen elkaar wel kent.
Alle christelijke studentenvereniging komen ongeveer drie keer per jaar samen voor een gezamenlijke activiteit, de broederactiviteit. De broederactiviteiten bestaan meestal uit een zing- en bidavond, een lezing en een extra activiteit die per jaar verschilt. Tijdens de zing- en bidavond, de BroederLeO, wordt er gezongen, gebeden en wordt er een korte overdenking gehouden. Na afloop van de avond vindt er een borrel plaats op een van de sociëteiten. De broederlezing vindt over de meest uiteenlopende onderwerpen plaats.
Gezelschappen
Damesgenootschap
In de Delftse wereld van de techniek is er een groepje dames dat elkaar regelmatig opzoekt. Alle dames van het dispuut Johannes Calvijn komen samen in het damesgenootschap Idelette. Iedere dame van ons dispuut is hier welkom en hoort er sowieso bij. Hierdoor vormen we een gemêleerd gezelschap. Idelette is een club van gezellige dames die samen ook kunnen klussen. We ondernemen samen verschillende activiteiten, zoals: een middagje strand, theesessies, cocktailavonden, en zo nu en dan ook een wat verdiepende avond. Ieders inbreng is welkom, waardoor geen activiteit te gek is.
Door Idelette leer je alle dames goed kennen en maak je snel nieuwe vriendinnen. Hierdoor heb je altijd dames op wie je terug kunt vallen.
Zware Jongens
In Delft wordt er een studentenvoetbalcompetitie georganiseerd, die elke maandag plaatsvindt. Vanuit de vereniging zijn er twee teams die meedoen met deze competitie. Het is een kunstgrascompetitie die onderverdeeld is in competities per uur. Aan het begin van het jaar kan er dus ingeschreven worden voor een competitie op een bepaalde tijd. Het hele jaar speel je dan op die tijd. Per competitie zijn er zestien teams die meedoen. Na een half jaar heeft ieder team tegen elkaar gespeeld en is er een ranglijst. Het tweede half jaar gaan de teams uit de bovenste helft tegen elkaar en de teams uit de onderste helft. Er wordt buiten gespeeld op een half hockeyveld of op een half voetbalveld.
En nog veel meer…
De vereniging leent zich verder om eigen dingen te organiseren. Stel: je wilt met anderen volleyballen, schaken, zeilen, reizen, zingen, lezen of wat al niet meer: er zijn altijd wel mensen te vinden die mee willen doen. Dit wordt dan ook vol enthousiasme gedaan!